Mackófesztivál az Állatkertben – Ingyenes a 14 év alatti brummogóknak

Csütörtöktől vasárnapig négy napon át tartó Mackófesztivállal várja a nagyközönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert. A fesztivál keretében a különféle medvékhez kapcsolódó programokat, látványetetéseket, arcfestést, kézműves foglalkozást, mézkóstolót és sok más érdekességet kínál a városligeti intézmény. A 14 éven aluli gyermekek pedig – ha brummognak is – díjmentesen léphetnek be. Február 2-án csütörtökön a szokásos medveárnyék észlelést is megtartják.

Időpont: 2017. február 2. — 2017. február 5.
Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert 1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12.

Az „állati találkozások”, illetve látványetetések sora a fesztivál mind a négy napján 9:30-kor kezdődik a vörös macskamedvéknél: a kis pandának is nevezett állatok, Ambrus és Aurora, valamint a kisbocs, Albert egy tálból „cseresznyéznek” ebben az időpontban. 10:30-kor a Tízóraira a Kissziklához invitálják a nagyközönséget, 13 órakor a koala (bár ő nem igazi medve, hiszen az erszényesek közé tartozik) kap friss eukaliptuszt.

A Varázshegyben mind a négy napon 10 és 16 óra között kézműves foglalkozások, arcfestés, illetve játékos ismeretterjesztő programok várják a látogatókat, köztük is elsősorban a gyermekeket, a családokat. Ugyancsak a Varázshegy lesz a „Mackó Show” helyszíne, amelyen Brunoval, Banditával és Nyalival ismerkedhet meg a közönség. A két hétvégi napon lesz még mézkóstoló is, mi több, a Gödöllői Mézmúzeum is bemutatkozik. Szombaton 11 órai kezdettel Bolba Éva és a Jazzterlánc zenés műsora szórakoztatja a Mackófesztivál résztvevőit, vasárnap 11 órakor pedig Dolák-Saly Róbert „Én vagyok a kedvenc állatom” című műsorára, illetve azonos című könyvének dedikációjára is sor kerül.

Február 2-án délelőtt 11 órakor természetesen a hagyományos medveárnyék észlelést is megtartják. A népi időjóslás hagyományai szerint ez a nap jeles nap a kalendáriumban, s az aznapi időjárás alapján meg lehet becsülni a tél hosszát. Ráadásul ez a hagyomány összekapcsolódott azzal a népi megfigyeléssel, hogy a telente kevésbé aktív medvék nyomaival ettől az időszaktól kezdve találkoztak ismét az erdőkben. Ezért a néphit szerint a medve ilyenkor jön elő a barlangjából, s annak megfelelően lehet az időt megjósolni, hogy az állat meglátja-e az árnyékát. A medveárnyék észlelésre a Kissziklánál kerül majd sor.

Azért, hogy a Mackófesztiválra minél többen ellátogathassanak, a négy nap során díjmentesen beengedik a kertbe azokat a 14 éven aluli gyermekeket, akik érkezésükkor a főbejáratnál brummognak. Sok család körében hagyomány ilyenkor az is, hogy az aprónép valamilyen „medvés” viseletben, például „mackófüles” sapkában érkezik.

Mackofesztival_ProgramPlakat_584x831_Web(3)